Gratis verzending vanaf 99,-
Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
Showroom in Gorinchem
Offerte aanvragen
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Review Logo4.72 @ Trusted Shops
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Gratis verzending vanaf 99,-
  Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
  Showroom in Gorinchem

  Door ASE, 24 juni 2022

  Ajax VS Hikvision

  Wat zijn de verschillen?

  Er zijn genoeg overeenkomsten tussen beide merken. Van vrijwel ieder product dat AJAX in het assortiment heeft is er van Hikvision een soortgelijk product. Bij veel producten geeft Hikvision ook nog eens meer keus. Zo zijn er 4 verschillende paniekknoppen, en kunt u de meeste bewegingsdetectors zowel met als zonder ingebouwde radar module kiezen. De voordelen van radar zijn namelijk dat ze de waarnemingen van de gewone PIR controleren en er zodoende een nog betrouwbaardere melding op inbraak kan worden afgegeven.

  AJAX

  AJAX wordt ontwikkeld en geproduceerd in de Oekraïne sinds 2011. Inmiddels is de fabriek verhuist naar Istanbul vanwege de perikelen met Rusland. Elk jaar verdubbeld hun personeelsbestand en worden nieuwe beveiligingsproducten uitgebracht die van het zeer hoog kwaliteitsniveau zijn. Zo is onlangs nog de AJAX MotionCAM uitgeroepen tot beveiligingsproduct van het jaar 2020.

  Hikvision

  Mensen die een alarmsysteem willen  of bezitten, hebben vaak ook camera’s om een alarm te kunnen verifiëren. Daarom is het niet zo gek dat een camerafabrikant ook een alarmsysteem in het assortiment wil hebben.

  Wat zijn de overeenkomsten?

  Beide fabrikanten hebben een alarmsysteem op de markt gebracht dat draadloos is, met uitzondering van de Centrale. De Centrale wordt verbonden met voeding op het stroomnet en aan uw Internet Router. De Centrale maakt verbinding met de Cloud, en deze Cloud monitort het gehele systeem. Zodra een verbinding wegvalt zal de Cloud dit melden op de telefoons van de aangesloten gebruikers.

  Beide systemen kunnen hun  functionaliteit gebruiken zonder abonnementskosten. Als u kiest voor een simkaart als communicatiekanaal of een meldkamer zijn daar kosten aan verbonden.

  Het draadloze signaal heeft op papier bij beide een bereik van 2.000 meter in open veld, al verschilt dit per product. Doorgaans in elk geval ruim voldoende om zonder extender zelfs de grootste woningen te kunnen beveiligen. Het draadloze signaal heet bij AJAX Jeweller en bij Hikvision Tri-X.

  Zowel AJAX als Hikvision hebben extenders waar je het draadloze signaal makkelijk mee kunt uitbreiden. 

  Het assortiment detectors bestaat verder uit bewegingsdetectoren voor binnen en buiten, deurcontacten, trillingscontacten, rookmelders, waterlekkage detectors, en paniekknoppen.

  De gehele installatie en bediening van beide alarmsystemen gaat via een App op je smartphone. Bij AJAX heet deze AJAX Security System en bij Hikvision Hik-Connect.

  Wat heeft Hikvision dat AJAX (nog) niet heeft

  De Enroll functie

  Het aanmelden van detectors gaat bij beide merken middels het scannen van een QR code op het product. Echter bij Hikvision kun je er ook voor kiezen om de Hub in een zogenaamde “Enroll” functie te zetten, een soort aanmeld stand. Alle producten die daarna in de nabijheid van de Hikvision Hub worden aangezet zijn dan automatisch gekoppeld. Handig!

  Deurbel functie

  Verder bestaat bij Hikvision de mogelijkheid om een detector een deurbel functie te geven. Indien iemand bijvoorbeeld een deur open maakt, hoor je dingdong uit de Hub komen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld winkeliers die erop geattendeerd willen worden als er een klant binnenkomt.

  Camera integratie, maar dan echt…

  Een ander verschil is de mogelijkheid om beelden van echte bewakingscamera’s van Hikvision ook lokaal op de Hub op te slaan. Indien een gekoppelde bewegingsdetector een beweging waarneemt kan de gekoppelde bewakingscamera ook direct het beeld in de Hik-Connect app weergeven.

  Voorbeeld: Indien een voordeur geopend wordt en het alarm afgaat kan de buitencamera welke gericht is op dezelfde voordeur het beeld laten zien voorafgaand aan het opengaan van de deur. Zo weet je heel snel welke actie je moet ondernemen bij een inbraakmelding. 

  Bij AJAX is een camera systeem altijd apart van het alarmsysteem. AJAX benoemt camera integratie wel, maar het is niet meer dan het importeren van live beelden van bepaalde merken camera’s in de AJAX app.

  Camera’s is een andere tak van sport zoals AJAX dat zelf zegt. Hikvision weet echte integratie van camera’s wel te bewerkstelligen. Daar is de grootste camera fabrikant ter wereld beter in.

  Overige verschillen

  Er zijn verder nog 2 verschillen tussen de AJAX Hub en de Hikvision Hub.

  De AJAX Hub heeft geen speaker of sirene, en is dus altijd stil. De Hikvision Hub heeft wel een ingebouwde speaker die precies vermeld wat je aan het doen bent tijdens installatie, en in geval van een alarmmelding een hoorbare alarmtoon laat horen, die overigens niet te vergelijken is met het volume van een echte sirene. Dit kan voor sommige mensen handig zijn, al zien wij persoonlijk weinig meerwaarde in gesproken begeleiding.

  Tijdens installatie kun je bij allebei de merken alles overzichtelijk in de App zien, dus een gesproken bevestiging zou voor ons niet hoeven. Indien eenmaal alles geïnstalleerd is zal de Hub waarschijnlijk ergens in de meterkast belanden, en hoor je niets meer van de interne sirene of gesproken meldingen.

  U zou natuurlijk de Hub op een locatie kunnen monteren waar u hem wel kunt horen, maar dat is dan waarschijnlijk in het zicht, en het is onverstandig om een Hub ook in het zicht van inbrekers te monteren, omdat dit het hart van het alarmsysteem is. Die wil je onbereikbaar maken voor ongenode gasten.

  Een ander verschil is dat de Hikvision Hub Medium ook een ingebouwde Tagreader heeft om met een Tag het systeem te kunnen bedienen. Omdat het onverstandig is om de Hub bij de voordeur te monteren, omdat dit sabotage van de Hub vergemakkelijkt, zouden wij indien een Tagreader gewenst is altijd voor de losse Tagreader kiezen, en niet de ingebouwde reader in de Hub gebruiken. Ook deze extra optie in de Hikvision Hub vinden wij dus weinig meerwaarde hebben.

  Feit is wel dat je voor het geld van een Hikvision Hub Medium bij AJAX slechts een Hub 2 krijgt. De Hikvision Hub Medium heeft dan de volgende extra’s:

  • Ondersteuning voor 3G en 4G als backup kanaal met de Cloud
  • Wi-Fi als backup kanaal met de Cloud
  • Gesproken meldingen
  • Tagreader ingebouwd, inclusief 3 Tags
  • Hoorbare sirene ingebouwd
  • Koppeling met losse Hikvision camera’s (4x)

  Wat als we de goedkoopste Hubs van beide merken vergelijken

  Indien je geen gebruik wenst te maken van bewegingsdetectors met ingebouwde camera, dan kun je bij AJAX ook voor de Hub 1 kiezen. De Hikvision Hub Low ondersteunt wel bewegingsdetectors met camera. Daarnaast kun je ook bij de Hikvision Hub Low Wi-Fi als backup kanaal gebruiken om de verbinding met de Cloud in stand te houden. De AJAX Hub 1 ondersteunt geen Wi-Fi.

  Belangrijk detail: AJAX Hub 1 ondersteunt geen software updates meer sinds april 2021. Wij adviseren dus minimaal een Hub 2 van AJAX om toekomstige nieuwe producten te kunnen blijven aansluiten.

  Beide merken Hubs hebben een simkaart als backup verbinding voor de Cloud, echter bieden de goedkoopste Hubs alleen ondersteuning voor 2G netwerken.

  Nu we de belangrijkste verschillen van de Hubs besproken hebben kunnen we verder gaan met het bespreken van de bewegingsdetector voor binnen met ingebouwde camera.

  AJAX MotionCAM en Hikvision PIRCAM

  Bewegingsdetectors met ingebouwde fotocamera, beide merken hebben deze in het assortiment, met een gelijke fotoresolutie van 640×480 pixels en infrarood verlichting. Deze bewegingsdetectors zijn erg populair omdat je hiermee direct kunt zien wie of wat het alarm laat klinken. Je ontvangt direct meerdere foto’s op je smartphone bij een alarm. De AJAX MotionCAM maakt 3 tot 7 foto’s bij elke beweging en de Hikvision PIRCAM 9 tot 20, afhankelijk van de gekozen resolutie.

  De Hikvision PIRCAM kan aan elk model Hub van Hikvision worden gekoppeld. Dus zowel de Hub Low als de Hub Medium zijn geschikt. Hikvision Hub Medium ondersteunt 96 apparaten, en Hub Low 64.

  Bij AJAX is de MotionCAM alleen koppelbaar met de Hub 2 en Hub 2 Plus. De gewone Hub 1 en Hub 1 Plus zijn niet geschikt voor de AJAX MotionCAM. De Hub 2 ondersteunt 100 apparaten en Hub 2 Plus ondersteunt 200 apparaten.

   

  De Apps vergeleken

  Beide Apps zijn gratis beschikbaar in de Appstore van Apple en in de Google Play store. De volledige installatie verloopt bij beide merken systemen met de App op je telefoon.

  Wij hebben zelf niet echt een voorkeur welke App het fijnste is, ze zijn beide gewoon goed. Wel kunnen we beschrijven wat we fijn en wat we niet fijn vinden aan de app.

  Wat we fijn vinden aan de AJAX applicatie:

  • Voor doorsnee gebruiker de meest gebruiksvriendelijkste App.
  • Alles is overzichtelijk te vinden.
  • Stabiele werking.
  • Keuze om verschillende zones te maken voor gedeeltelijke inschakeling.
  • Mogelijkheid voor doorgifte kritieke meldingen op iPhone.
  • Groot aantal verschillende gebruikers in te stellen.

  Wat we minder fijn vinden aan de AJAX applicatie:

  • Apparatenlijst is niet in volgorde te veranderen. Hierdoor komt de knop om bijvoorbeeld je elektrische poort te kunnen openen helemaal onderaan te staan, en moet je vaak veel scrollen door de apparatenlijst.
  • Maximaal aantal keer dat een detector alarm mag geven zonder tussenkomst van gebruiker is niet per detector in te stellen.
  • Instelmogelijkheden detector beperkter dan bij Hikvision.
  • Geen deurbel functie.
  • Minder uitgebreide deelschakelingen mogelijk dan bij de Hikvision App.
  • Geen echte camera integratie
  • Op Android toestellen kunnen meldingen van de App vertraagd of niet binnenkomen door gebruik van virusscanners en batterij besparingsapplicaties. Controleer dus altijd of de push meldingen direct worden afgeleverd op je GSM.

  Wat we fijn vinden aan de Hikvision applicatie:

  • Per zone kun je instellen welke detectors actief moeten zijn. Zo kun je een zone “Nacht” maken om alle detectors die in de nacht actief moeten zijn te activeren. Of een zone “overdag” waarin alle detectors werken als je zelf niet thuis bent. Deze werkwijze vergt minder handelingen dan in de AJAX app.
  • Mogelijkheid om de “Enroll” functie te activeren waardoor tijdens installatie QR codes scannen om detectors te koppelen niet meer nodig is.
  • Detectors in te stellen dat alarmmelding bijvoorbeeld alleen gegeven wordt als beweging vanaf een bepaalde kant afkomstig is.
  • Fysieke afstandsbediening van het systeem kan ook elektrische poorten / relais aansturen door toetsencombinatie.
  • Mogelijkheid voor doorgifte kritieke meldingen op iPhone.
  • Camera’s en alarmsysteem in één Applicatie op je smartphone
  • Meldingen van detectors kunnen direct met echte camera’s worden geverifieerd, dit is direct beschikbaar in de App.

  Wat we minder fijn vinden aan de Hikvision applicatie:

  • Door de vele instellingsmogelijkheden niet voor iedereen even eenvoudig te configureren.
  • Soms moet je de pagina in de app verversen door omlaag te sliden alvorens de informatie vernieuwd wordt.
  • Op Android toestellen kunnen meldingen van de App vertraagd of niet binnenkomen door gebruik van virusscanners en batterij besparingsapplicaties. Controleer dus altijd of de push meldingen direct worden afgeleverd op je GSM.
  • Niet alle woorden zijn goed vertaald in het Nederlands in de Hik-Connect App. Zo staat er “uitschakeld” in plaats van “uitgeschakeld”. Dit zal met een toekomstige software update vast verholpen zijn.
   

  Welk systeem is voor jouw het beste?

  Nu we de meest in het oog springende kenmerken van beide systemen hebben beschreven is de keus aan jouw. We weten dat de verschillen minimaal zijn en daardoor is de lijst waarom je voor een bepaald merk moet kiezen ook kort.

  Maar 1 ding is zeker: Met beide systemen doe je een geweldige aankoop.

  Waarom je voor het AJAX alarmsysteem kiest

  • Mooiere binnendetectors.
  • Snellere ping van elke detector, minimaal 12 seconden in plaats van 1 minuut. (Standaard is 36 seconden)
  • Eenvoudige bediening, en installatie. Hierdoor echter soms iets minder mogelijkheden.
  • Tot 30 meter per zijde buiten te beveiligen met 1 detector.
  • Rookmelders met CO melder geïntegreerd.
  • Rechtstreeks contact met fabrikant mogelijk in het Engels. M.a.w.: Eigen support afdeling die eenvoudig telefonisch te bereiken is.

  Waarom je voor het Hikvision AX Pro alarmsysteem kiest

  • Mooiere en betere buitendetectors met radar module.
  • Meer instelmogelijkheden per detector.
  • Meer keuze in detectors, waaronder plafond detectors.
  • Echte integratie van video camera en alarmsysteem in één App.
  • Beeld opslag van losse Hikvision camera’s op de Hub Medium.
  • Gordijn detector goedkoper dan AJAX, hierdoor is volledige buitendetectie iets goedkoper uitvoerbaar.
  • Hogere immuniteit voor huisdieren tot 30KG.
  • Betere binnensirene, maar dat is bij AJAX op te lossen door een buitensirene simpelweg binnen te monteren.

  Plaats een reactie

  Comment form Text

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking