Bel met één van onze experts!

+31 (0)85-0160316

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Camera in beeld

Camera in beeld


Bedrijven doen het al langer, maar nu gaan ook steeds meer particulieren hun eigendommen/woningen beveiligen. Vooral omdat woningen steeds vaker het doelwit zijn van inbraken.
De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camera beelden om misdaden op te lossen.
Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen waar camera's hangen hebben ze de databank: 'Camera in beeld' gemaakt.
Hiermee kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad een camera hangt, die mogelijk beelden van de dader(s) hebben opgeslagen.
Hierdoor kunnen daders dus sneller worden gepakt.

'Camera in beeld' is een politiesysteem, die alle geregistreerde camera's op kaart weergeeft, zowel van particulieren als van de overheid.
Hierop kunnen ze zien waar camera's hangen en waar deze opnames van maken.
In geval van een misdrijf kijkt de politie in het systeem of er camera's in die buurt hangen en of ze mogelijk opnames bevatten van het misdrijf.
In dit geval neemt de politie contact op met de eigenaar van de camera's.
De politie kan uiteraard niet live meekijken.
Men weet enkel, als u zich heeft aangemeld, waar de camera hangt en welk deel van de straat wordt opgenomen.
Maar ook als u camera's heeft die geen beelden opneemt, is het waardevol om dit te laten weten. Zo weten ze dat er bij een incident geen beelden beschikbaar zijn.

Het is toegestaan om rond uw woning of bedrijf een camera te plaatsen die opnamen maakt. Er zijn wel regels aan verbonden.
Zo moet u duidelijk kenbaar maken dat er camera's hangen die opnamen maken. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de ingang van het pand te plaatsen.
Beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard worden, en mogen niet voor anderen bereikbaar zijn.
U mag alleen opnamen maken van uw persoonlijke eigendommen, en niet om iemand anders in de gaten te houden. Hiermee schendt u iemands privacy.
Soms gebeurt het dat er een stukje openbaar terrein in beeld komt. Bv. als u uw carport wilt beveiligen, kan het zijn dat u een stukje van de stoep in beeld krijgt.
Deze overlap is soms onvermijdelijk.

Camerabeelden mogen als bewijs dienen, maar alleen politie medewerkers kunnen ze inzien. Uw gegevens zijn dus veilig.
De gegevens van de camera en uw persoonsgegevens worden in het cameraregistratie systeem van de politie opgeslagen en is alleen voor hen beschikbaar.
In dat systeem kunnen ze zien wat die camera's zien en/of vastleggen, wat de beeldkwaliteit is, hoe lang de beelden bewaart worden en bij wie ze de beelden op moeten vragen.
Als de politie het vermoeden heeft dat de beelden een meerwaarde kunnen hebben in de opsporing van de dader(s) zullen ze in het systeem kijken welke camera beelden kan hebben en contact opnemen met de eigenaar om de beelden te vorderen. U hoeft dus niet zelf u beelden in te gaan leveren.

Als particulier hoeft u niet op te geven dat er binnen camera's hangen, maar voor een ondernemer kan dit wel iets toevoegen. Zo kan het zijn dat er bij u een zakkenroller binnen is geweest. De camera kan beelden hebben van de dader, en zo helpen om deze sneller op te sporen.

Meedoen aan 'Camera in beeld' is kosteloos. Het kost u alleen tijd om het inventarisatie formulier in te vullen.
Als u zich aan meld bij 'Camera in beeld' werkt u mee aan de veiligheid van uw buurt. De politie kan hierdoor sneller en meer incidenten oplossen.
U kunt op het inventarisatie formulier ook wijzigingen aangeven.
Als u bv geen camera's meer heeft die beelden maken, kunt u dat hierop doorgeven.

Het formulier vindt u op de site van de politie onder het onderwerp Thema's.