Gratis verzending vanaf 99,-
Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
Showroom in Gorinchem
Offerte aanvragen
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Review Logo4.72 @ Trusted Shops
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Gratis verzending vanaf 99,-
  Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
  Showroom in Gorinchem

  Door ASE, 17 november 2022

  Camera's bij huis en bij de buren: Wanneer mogen mensen een camera ophangen bij hun huis?

  Er kunnen goede redenen zijn om een camera op te hangen bij uw huis, zoals een beveiligingscamera of een videodeurbel. Dat is ook niet verboden. Maar u moet er wel voor zorgen dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen, zoals uw buren of voorbijgangers. Net zoals uw buren rekening moeten houden met úw privacy als zij een camera ophangen bij hun huis. 

  Belangrijkste regel camera bij huis

  De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.

  Uw eigen verantwoordelijkheid

  Het is uw eigen verantwoordelijkheid om de camera zo af te stellen dat die alleen uw bezittingen filmt.

  Laat u uw camera ophangen door een installatiebedrijf? Kijk dan met de installateur mee hoe die de camera instelt. En geef aan dat u de camera privacyproof wilt instellen. Controleer zelf of uw camera daadwerkelijk alleen op uw eigendommen is gericht.

  Uitzonderingen camera bij huis

  Soms kan het echt niet anders dan dat u een stukje van de openbare weg filmt. Bijvoorbeeld omdat uw voordeur direct grenst aan de openbare weg. In dat geval moet u ervoor zorgen dat u de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk schendt.

  Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mag u een camera doelbewust richten op een gedeelte van het terrein van uw buren of de openbare ruimte.

  Wat kan de AP doen tegen cameratoezicht?

  Filmt uw camera wél bezittingen van anderen of de openbare weg, terwijl dit niet nodig is? Dan overtreedt u de privacywet.

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan horen over uw cameratoezicht. Bijvoorbeeld als iemand een klacht over uw camera bij de AP indient. Vervolgens kan de AP op verschillende manieren tegen u optreden als uw camera niet privacyproof is ingesteld.

  Camera van uw buren

  Voelt u zich aangetast in uw privacy door de camera van uw buren? Ga dan eerst in gesprek met uw buren. Komt u er samen met uw buren niet uit, dan kunt u andere stappen zetten.

  Stappenplan camera bij huis

  Alles waar u rekening mee moet houden als u een camera wilt ophangen bij uw huis, vindt u in het Stappenplan camera bij huis.

  Plaats een reactie

  Comment form Text

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking