JA-80PB

Serviceuitleg voor JA-80PB

1 InstallatieInstallatie mag alleen geschieden door een gecertificeerde monteur goedgekeurd door een geautoriseerde distributeur. De detector kan plat tegen de muur of in een hoek gemonteerd worden. Binnen het detectiegebied van de PIR mogen geen voorwerpen voorkomen die snel van temperatuur kunnen veranderen zoals verwarming, open haard enz.
Bewegende objecten met een temperatuur dicht bij die van mensen zoals bewegende gordijnen boven een verwarming en huisdieren moet ook vermeden worden. De detectoren bij voorkeur niet richting een raam, spotlight of bewegende lucht plaatsen zoals ventilatie uitgangen, open ramen of deuren. Dor de gevoeligheid van luchtdruk veranderingen en geluid mag de melder niet nabij ventilatie uitgang of airconditioners geplaatst worden. Er mag geen bron van vibratie of hoorbare geluiden aanwezig zijn in het protectie gebied. Er mogen geen objecten in de weg staan in het zicht van de melder. Plaats de detector niet nabij metalen objecten ie het draadloze radio signaal kunnen storen.
Waarschuwing: De meeste valse alarmen worden veroorzaakt doordat de melder verkeerd word opgehangen. Activeer de melder niet als er nog huisdieren of mensen in de beschermde ruimte aanwezig zijn.

1. Open de detector behuizing door de tab in te drukken en de kabel naar de voorkant los te koppelen
2. Verwijder de interne PIR module via de interne tab.
3. Maak een gaatje bij de schroefgaten in de achter behuizing. Minstens één schroef moet door het sabotage gevoelige deel gaan.
4. Bevestig de behuizing aan de muur, ongeveer 2 meter boven de vloer (verticaal met de tab naar beneden).
5. Plaats de PIR module terug op de originele plek
6. Plaats de batterij nog niet en lat de behuizing open. Volg de handleiding van de centrale of universele ontvanger. Basis van inleren is:
a. Ga naar de inleer mode door op "1" te drukken op het bedieningspaneel als het systeem in de service mode staat.
b. Plaats de batterij in de PIR detector om deze in te leren.
c. Plaats de batterij in de glasbreuk detector en verbind deze met de PIR module. De glasbreuk melder wordt dan in het eerstvolgende vrije adres ingeleerd. Dit betekend dat de glasbreuk melder na de PIR wordt ingeleerd.
d. Verlaat de inleer mode door op "#" te drukken.
Om een detector in te leren nadat de batterij al geplaatst is, verwijder eerst de batterij, druk dan op de sabotage schakelaar om de melder te ontladen en klaar te maken voor inleren. Na het plaatsen van de batterij gun de melder 2 minuten rust om zich te stabiliseren. De LED brand dan continue.

2 PIR module DIP schakelaars

NORM / HIGH: selectie voor immuniteit van valse alarmen. De NORM positie combineert goede immuniteit met snelle sensor reactie. De HIGH positie heeft een verhoogde immuniteit en en tragere reactie tijd. Gebruik dit alleen in problematische ruimtes.
INS / DEL. De DEL positie geeft en in en uitgangsvertraging voor detectoren nabij een ingang. De INS positie geeft direct en alarm na activatie van de melder als het systeem is ingeschakeld. Deze DIP schakelaar heeft alleen effect als in de Oasis centrale de detector is ingesteld op natuurlijke reactie. Het heeft ook geen effect bij gebruik met een UC-8x of UC-8x universele ontvanger.

3 Glasbreuk module DIP Schakelaars

DEL / INS Selecteert de reactie van de centrale als de melder glasbreuk detecteert. De DEL positie geeft een in en uitgangsvertraging en wordt hoofdzakelijk gebruikt bij melders die bij een ingang geplaatst worden. De INS positie geeft direct een alarm als het systeem is ingeschakeld. Deze DIP schakelaar heeft alleen effect als in de Oasis centrale de detector is ingesteld op natuurlijke reactie. Het heeft ook geen effect bij gebruik met een UC-8x of UC-8x universele ontvanger.
PIR / GBS: Deze schakelaar selecteert of bij de PIR of bij de glasbreukdetector activering de LED gaat branden. Veranderen heeft alleen effect tijdens de eerste 15 minuten na het sluiten van de behuizing (test mode).
Notitie: Hoewel de twee detectoren in één behuizing sitten werken ze volledig onafhankelijk van elkaar. Elk van de melders hebben een eigen adres in de centrale. Elk van de melder kan onafhankelijk van elkaar worden ingesteld door middel van de DIP schakelaars in de detectoren of via de centrale in de service mode.

4 Testen van de detector

In de 15 minuten na het sluiten vande detector zal de LED knipperen bij activatie van de glasbreuk melder of de PIR detector, na gelang de instelling van de PIR/GBS DIP schakelaar. De sterkte en kwaliteit van het signaal kan worden gemeten door de centrale in de Service mode.
Met de DIP schakelaar in de positie PIR zal de LED kort knipperen als de melder de beweging aan het analyseren is. Als de LED langer brand heeft de melder beweging gedetecteerd en wordt deze doorgegeven aan de centrale.
Met de DIP switch in de positie GBS zal de LED knipperen als er luchtdruk verschillen zijn , bijvoorbeeld een zachte klop op het raam. Als de LED langer brand heeft de melder een glasbreuk detectie gedaan en wordt deze naar de centrale verstuurd.

Testen en bijstellen glasbreuk detector:
· Met passend gereedschap of met een handschoen om tik tegen elk raam dat beschermd moet worden door de glasbreuk detector. De ruit moet zichtbaar trillen zonder schade aan te brengen.
· De deformatie in het glas veroorzaakt een verandering in luchtdruk in de kamer en de LED van de glasbreuk detector zou moeten gaan knipperen. De DIP switch moet in de GBS positie staan.
· Gevoeligheid voor luchtdruk veranderingen kan worden ingesteld door een potentiometer op de print van de glasbreuk sensor, deze zit aan de binnenkant van de behuizing. Draai met de klok mee om de gevoeligheid te vergroten en vice versa. Voorkom een te hoge gevoeligheid welke de levensduur van de batterij kan verkorten.
· De volledige werking van de glasbreuk detector kan worden getest met een GBT-212 glasbreuk simulator. Na het kloppen op het glas zal de simulator het geluid van brekend glas laten horen om de condities van alarm activatie te testen.
Als er geluid producerende apparaten in de kamer aanwezig zijn zoals airco, verwarming, fax, koelkasten enz, controleer als of ze geen geluid maken dat lijkt op brekend glas.

5 Detectie karakteristieken van de PIR detector

De standaard lens heeft een kijkhoek van 120° en een bereik van 12 meter. Te zien in de afbeelding hieronder.

 

De karakteristieken kan woden veranderd met de volgende lenzen:

JS-7904              Geschikt voor lange gangen, de middelste straak heeft een bereik van 20 meter
JS-7906 Heeft alleen de bovenste stralen met een hoek van 120° en een bereik van 12 meter. Door de vloer te negeren kunnen kleine huisdieren vrij rondlopen
JS-7901  Heeft alleen een verticale straal als een virtuele muur, die de detector activeert als er iemand doorheen loopt

Notitie: Na het vervangen van de lens controleer of deze de juiste werking heeft, het verkeert plaatsen van de lens kan slechte detectie opleveren.

6 5 minuten/1 minuut PIR detector slaap tijd

Om de batterij te sparen zal de PIR detector naar een energie besparende mode gaan 15 munuten nadat de behuizing is gesloten. In deze mode kijkt de PIR detector continu voor beweging. Als beweging is gedetecteerd zal dat direct door worden gegeven naar de centrale, in de volgende 5 minuten zal de detector alle beweging negeren. Na deze 5 minuten zal de detector weer gaan kijken naar beweging totdat deze weer geactiveerd wordt. Deze wachttijd kan worden verkort naar 1 minuut door de sabotage schakelaar in te drukken als de batterij wordt geplaatst. Door de sabotage schakelaar niet in te drukken heeft de PIR een slaap tijd van 5 minuten. Deze instelling heeft geen effect op de glasbreuk detector welke altijd klaar staat om brekend glas te detecteren.

7 Externe alarm ingang

Er zit een alarm ingang in de detector welke kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een open deur of raam te detecteren. Het activeren van deze ingang heeft hetzelfde effect als de PIR detector. De maximale lengte van de kabel aan deze ingang is 3 meter. Sluit de ingang kort als de ingang niet gebruikt wordt.

 

8 Detectie karakteristieken van de glasbreuk detector

De directionele reactie gebied van de glasbreuk detector heeft een bija bolvormig uiterlijk. Het is mogelijk om brekend glas tot 9 meter ver te detecteren zoals te zien in het volgende diagram. Het raam moet ten minste 60 bij 60 centimeter groot zijn. Voor kleinere ramen is het berijk van de melder kleiner. Alleen brekend glas die onderdeel is van de muren van de te beschermen kamer kan worden gedetecteerd. Alle soorten glas kunnen worden gedetecteerd inclusief gelaagd glas of glas waar een onbreekbare folie overheen is geplakt.
Waarschuwing: Dit type detector kan niet registeren als er en gat wordt gesneden in het glas. Waardevolle spullen nabij ramen moeten bij voorkeur beschermd worden door PIR detectoren.

 

9 Vervangen batterij

Deze detector heeft 2 interne batterijen welke regelmatig worden gecontroleerd. Als een van de batterijen bijna leeg raakt zal de gebruiker en/of de installateur hiervan op de hoogte worden gesteld. De detector zal blijven functioneren en elke beweging voor de detector zal worden weergegeven doordat de LED gaat knipperen. De batterij moeten dan binnen 2 weken worden vervangen door een gekwalificeerde installateur in de Service mode.
Na het vervangen van de batterij heeft de detector ongeveer 2 minuten nodig om zich te stabiliseren, de LED is dan permanent aan. Na het vervangen van de batterij controleer de werking van bijde detectoren. Gooi lege batterijen niet weg, mar volg de lokale regels voor het ontdoen van lege batterijen.

10 Verwijderen van de detector uit het systeem

Als een detector verwijdert wordt zal de centrale dit aangeven. De 2 adressen van de detector moeten worden vrijgegeven alvorens de detector daadwerkelijk te verwijderen.

JA-80PB