• Incl.Excl.
  • 0
  • Incl.Excl.
  • 0
    Showroom in Gorinchem

Netwerk kabel maken

Stap 1: Buitenkant strippen

Als eerste moet u de buitenkant strippen.

Buitenkant strippen

Het strippen van de buitenkant is het makkelijkste gedaan door met een mes een kleine snede te maken zonder door het plastic heen te gaan. Daarna kunt u met een beetje moeite dat stuk er vanaf trekken zonder het draadje te beschadigen. Ik neem vaak een stuk van zo’n 5 centimeter zodat ik wat werkruimte heb. U kunt het natuurlijk ook met een strip-tang proberen.

Stap 2: Ontrafelen van de draadjes

De CAT netwerk kabels worden ook wel “twisted pair” genoemd, en met een goede reden – de draadjes zijn met paartjes in elkaar gedraaid.

U hoeft deze overigens niet te strippen. RJ45 connectors hebben een kleine pin met tanden voor ieder connectie pinnetje, dat later simpelweg door de kabel heen gedrukt wordt.

Stap 3: Draadjes in de juiste volgorde

Nu dan het “moeilijke” stuk: de draadjes in de juiste volgorde leggen. Voordat u iets gaat afknippen: doe dit NA het sorteren van de draadjes. Voordat u iets afknipt, kijk eerst even hoe ver de draadjes in de stekker gaan (zie afbeeldingen hieronder).

Voor beide uiteinden is de volgorde hetzelfde:

Draadjes Straight
    PinKleur
     1 Oranje – Wit
     2 Oranje
     3 Groen – Wit
     4 Blauw
     5 Blauw – Wit
     6 Groen
     7 Bruin – Wit
     8 Bruin

De pin nummering werkt als volgt:

RJ45 Pin Nummering

RJ45 Pin Nummering

Volg de stappen in de afbeelding hieronder;

1. Sorteer de draadjes zodat ze in de juiste volgorde liggen.
    2. Let op dat de kabel en een deel van de buitenkant in de RJ45 connector gaan (3 & 4) en knip vervolgens de draadjes op lengte.
    3. Wanneer de kabel in de connector gaat, zal de buitenkant ruwweg tot het begin van het klipje gaan.
    4. Let erop dat de individuele draadjes zo diep mogelijk in de stekker moeten gaan, duidelijk onder de goudkleurige pinnetjes.

Voor 3 en 4: De gele lijntjes geven aan waar de buitenkant van de kabel stopt, en waar de individuele draadjes stoppen.

Normale netwerk kabel

Normale netwerk kabel

Als de draadjes eenmaal op z’n plaats zitten houd dan de kabel en de connector stevig vast en gebruik de zogenaamde “crimp tool” of krimptang. Door de tang samen te drukken worden de goudkleurige pinnetjes door de draadjes gedrukt en een plastic deel wordt omlaag gedrukt tegen de buitenkant van de kabel om die op z’n plaats te houden. Ik druk meestal de tang een paar keer samen, om er zeker van te zijn dat alles goed vast zit.

Herhaal deze stappen nu voor de andere kant van de kabel.

Stap 4: Kabeltje Testen

De meest krimptangen komen tegenwoordig met een simpele netwerk kabel tester. Als u er een heeft, dan is nu het moment om die te gebruiken om te kijken of de kabel correct werkt.

Als u GEEN netwerk kabel tester heeft, dan kunt u overwegen om een multi-meter te gebruiken. Pin 1 naar Pin 1 etc.

Als u die ook niet heeft dan kunt u overwegen om de kabel gewoon in de computer en router te steken – ik heb zelf nooit nadelige gevolgen gezien, maar dit dient u dit op eigen verantwoording te doen.

Als u een 1Gbps netwerk heeft en de computer en/of router geven aan dat het slechts 100Mbps kan doen dan is een of meer van de draadjes niet goed verbonden. Soms kunt u dat door het doorzichtige plastic al zien: U ziet een draadje dat net even niet het gouden pinnetje haalt. Knip de stekker af, en begin opnieuw.