Gratis verzending vanaf 99,-
Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
Showroom in Gorinchem
Offerte aanvragen
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Review Logo4.72 @ Trusted Shops
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Gratis verzending vanaf 99,-
  Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
  Showroom in Gorinchem

  JA-182M

  Serviceuitleg voor JA-182M

  Draadloos inbouw magneetcontact

  Dit product is een onderdeel van het Jablotron 100-serie alarmsysteem. Het zorgt voor de detectie van het opengaan van een raam (deur). De detector wordt geïnstalleerd in de kunststof of houten frames en kan gebruikt worden met de meest voorkomende typen hang- en sluitwerk. De detector communiceert draadloos via het Jablotron-protocol en wordt vanuit batterijen gevoed.

  Installatie v.d. detector – basisinformatie
  De installatie moet door een geschoolde technicus met geldig Jablotron certificaat. De detector mag niet gebogen of anders vervormd worden - gevaar van beschadiging.
  Het product wordt in de kier tussen het bewegende en vaste frame geïnstalleerd (waar het sluitmechanisme van het hang- en sluitwerk is).
  In de praktijk bestaan verschillende profielen van frames en verschillende types hang- en sluitwerk. Daarom is het raadzaam als eerst na te gaan, of de detector in het onderhavige type raam (of deur) past. Als het profiel van een houten frame smaller is, kan meestal een inkeping voor het plaatsen van de detector uitgefreesd worden.
  De detector wordt op het vaste frame gezet, de activeringsmagneet op het beweegbare frame. De detector reageert op de vergroting van afstand van de magneet bij het opengaan van het raam. Als de meegeleverde magneet met de raamuitvoering niet nauwkeurig correspondeert, kan of een geschikt type magneet van de leverancier van ramen opgevraagd worden, of de geleverde magneet aangepast door gebruik van een geschikte onderlegplaatje, etc.

   

  Afbeelding: 1. magneet; 2. achterste sabotagecontacten; 3. sabotagecontact v.h. scherm; 4. configuratieschakelaars; 5. batterij; 6. LED signaallichtje; 7. detectietekentjes; 8.montagegaten

  Montage stap voor stap
  1. Zoek een geschikte plaats voor installatie van de detector en magneet, zodat na het sluiten van het raam de magneet boven het A (of B) streepje zich bevindt. Door het raam open te maken, moet de magneet min. met 2 cm verwijderd worden.
  2. Het beste is een plaats in het bewegende frame van het raam, waar geen hang- of sluitwerk is (dwz. de detector mag niet direct naast een metaal zijn geplaatst). Een dergelijke plaats vindt u meestal aan de zijkant tussen de scharnieren. Detector in het benedendeel van het raam monteren wordt afgeraden, vanwege mogelijke watercondens.
  3. Schroef de magneet vast tegen het bewegende frame volgens de afbeelding. Als de sponning in het raam breder is dan het plastic van de magneet, gebruik een geschikte niet-metalen onderlegplaatje onder de magneet.

   

  4. Draai het kapje van de batterijen af en monteer de detector zodanig vast dat bij het dichtgaan de magneet boven het A of B streepje komt (zie afbeelding). Trek de schroeven van de detector voorzichtig aan, om de kunststof ervan niet te beschadigen.
  5. Als het raamframe of de plaats van de montage van de detector niet recht is, zet onder de detector de meegeleverde lange plastic onderlegplaatjes. Bij de geplaatste detector moet tenminste één achterste sabotagesensor permanent ingedrukt blijven.
  6. Ga voorzichtig proberen of het raam sluit en of de detector en magneet niet in de weg zitten.
  7. Als alles in orde is, stel de functies van de detector in (zie configuratieschakelaars)
  8. Schakel in de centrale (ontvanger) de leermodus in en sluit daarna batterijen op de detector aan en schroef het kapje erop vast (2 schroefjes). Na het aansluiten van de batterijen zendt de detector het leersignaal. De detector zal op de vergroting/vermindering van de afstand van de magneet en het indrukken/losmaken van sabotagesensoren pas 10s na het sluiten van het kapje van batterijen gaan reageren.
  9. Nadat de detector geleerd heeft, controleer zijn werking (controleer op Jablotron-centrale ook de kwaliteit van het signaal).
  10. Signaallicht – indiceert gedurende 15 minuten na het sluiten van het kapje van de batterijen de activering van de detector (opengaan van het raam met knipperen, activering van beide achterste sabotagesensoren met lang oplichten).

  Configuratieschakelaars
  Onder het kapje van de batterijen zijn 4 schakelaars voor de instelling van de detector:
   

  Werking van de detector
  Met schakelaar nr.2 in positie OFF meldt de detector dat het raam permanent open is. Als het systeem gewapend is met een raam open, maakt de centrale een bypass van de detector. Als iemand echter tijdens de wapening het raam sluit en vervolgens weer opent (bijv. na het verschuiven van de raamknop m.b.v. een touwtje in de positie open), wordt een alarm opgeroepen. Als er op het toetsenpaneel niet weergegeven moet staan dat het raam permanent open is, schakel de configuratieschakelaar nr.2 in de positie ON (slechts het opengaan van het raam wordt gemeld).

  Batterijen in de detector vervangen
  Het systeem controleert de batterijenstatus en zodra die beginnen leeg te lopen, informeert de gebruiker (eventueel ook de servicetechnicus). De detector blijft werken, maar wij adviseren de batterij uiterst binnen 2 weken te vervangen. Vervang altijd beide batterijen door nieuwe tegelijk en gebruik uitsluitend kwaliteitsvolle merkbatterijen (bijv. Panasonic). Na het vervangen van de batterijen wordt geadviseerd de werking van de detector te testen.
  Opgebruikte batterijen niet bij het huisafval doen, maar met chemisch afval verwijderen.

  Detector uit het systeem nemen
  Het systeem meldt een eventueel verlies van de detector. Als u de detector met opzet demonteert, moet u die ook in de centrale wissen.

  Technische parameters
  Voeding Lithium batterij type CR2354- 2 st. (3,0 V 1 Ah),
  Bron type C
  Typische levensduur batterij ca 3 jaar (max. 5 activeringen/dag)
  Communicatieband 868,1 MHz, protocol Jablotron
  Communicatiebereik ca 200m (directe zichtbaarheid)
  Afmetingen 192 x 25 x 9 mm
  Omgeving conform EN 50131-1 II. binnen, algemeen
  Bereik werktemperaturen -10 t/m +40 °C
  Classificatie graad 2
  conform EN 50131-1,EN 50131-2-6, EN 50131-5-3
  Voldoet verder aan ETSI EN 300220, EN 50130-4,
  EN 55022, EN 60950-1

  JABLOTRON ALARMS a.s. verklaart hiermee dat de detector ontworpen en gefabriceerd is in overeenstemming met de daarop toe te passen bepalingen: Regeringsbesluit nr. 426/2000 Sb., in de tekst van later afgekondigde voorschriften, mits gebruikt volgens de bestemming. 

  Opmerking: Hoewel dit product geen schadelijke materialen bevat, niet in het huisafval deponeren, maar op de voor elektronische afval bestemde verzamelplaats afgeven.

  Contact

  Social media

  4.72Review LogoWij scoren een 4.72 op Trusted Shops

  Alarmsysteemexpert.nl

  Edisonweg 12
  4207 HG Gorinchem


  Nederland Bekijk op Google Maps

  [email protected]
  Kvk: 69433550

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking