Gratis verzending vanaf 99,-
Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
Showroom in Gorinchem
Offerte aanvragen
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Review Logo4.72 @ Trusted Shops
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Gratis verzending vanaf 99,-
  Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
  Showroom in Gorinchem

  JA-180P

  Serviceuitleg voor JA-180P

  Draadloze PIR

  Dit product is een onderdeel van het Jablotron 100-serie alarmsysteem. Het dient voor ruimtelijke detectie van beweging van personen binnen gebouwen. Detectie-karakteristiek ervan kan door gebruik van een alternatieve lens gewijzigd worden. De immuniteit tegen valse alarmen is optioneel op twee niveaus. De detector communiceert via het draadloze Jablotron protocol en wordt vanuit een batterij gevoed.
   

  Installatie
  De detector moet door een geschoolde technicus met geldig Jablotron certificaat. De detector kan op een wand of in een hoek van de kamer geïnstalleerd worden. In het zichtveld ervan mogen geen voorwerpen zijn die snel van temperatuur veranderen (elektrische kachels, gastoestellen, etc.), geen voorwerpen met temperatuur die de menselijke lichaamstemperatuur benaderen en die bewegen (bijv. golvende gordijnen boven een radiator) en geen huisdieren. Er wordt afgeraden de detector tegenover ramen of reflectoren te installeren, ook niet op plaatsen, waar de lucht stroomt (ventilering, tochtgaten, niet sluitende deuren, en derg.).
  Voor de detector mogen geen hindernissen zijn die het zicht ervan belemmeren en het mag niet geïnstalleerd zijn in de buurt van metalen voorwerpen (die schaduwen de radiocommunicatie af)
  1. Open het scherm van de detector (door op de klikklem te drukken) – raak de PIR sensor binnen niet aan en beschadig niet de antenne boven het signaallichtje
  2. Neem het paneel van de elektronica uit – het wordt binnen door een klikklem gehouden
  3. Druk de gaten door voor schroeven in het kunststof achterwandje (minimaal één schroef moet in het segment voor detectie van het losrukken van de montage zich bevinden)
  4. Schroef het kunststof achterwandje vast, ca 2,5 m boven de vloer (verticaal, met de invalklem van het scherm omlaag)
  5. Zet de elektronica terug (met de sensor naar de invalklem van het scherm)
  6. Laat de batterij losgekoppeld en het scherm open. Ga door volgens de installatiehandleiding van de centrale (ontvanger). Basisstappen:
  a. Schakel de centrale in de service en schakel met de toets 1 de leermodus in
  b. Sluit de batterij in de detector aan – daarmee leert deze
  c. De leermodus met de # toets beëindigen
  Om aan de norm CSN-EN 50131-2-2 te voldoen moet de invalklem van het scherm door het meegeleverde schroefje vergrendeld zijn.
  Als u de detector in de ontvanger leert nadat de batterij al aangesloten was, als eerst deze loskoppelen, dan het schermcontact enkele keren indrukken en loslaten (de restenergie wordt opgebruikt) en dan pas de leermodus uitvoeren.
  Na het aansluiten van de batterij heeft de detector ca 2 minuten nodig voor stabilisatie. Het lichtje blijft zolang aan.

  Instelschakelaars
  Schakelaar 1: bepaalt de graad van immuniteit tegen valse alarmen. Positie OFF combineert een goede immuniteit met snelle reactie. Positie ON verhoogt de immuniteit van de sensor ten koste van de snelheid (te gebruiken in problematische installaties).

  Let op: de meest voorkomende oorzaak van ongewenste activering is een verkeerde plaatsing van de detector.
  Schakelaar 2: DEL / INS bepaalt of de detector op de toegangsweg naar het huis ligt en een uitloop- en inloopvertraging = positie OFF, verleent. In de ON positie roept de detector een onmiddellijke reactie van de gewapende centrale op. De schakelaar is alleen van betekenis bij gebruik met de Jablotron-centrale met ingestelde reactie NATUR. Als in de centrale van de detector een andere reactie is ingesteld, of u gebruikt de detector met een JA-182N of JA-180N ontvanger, heeft de doorverbinding geen betekenis.
  Op het openen van het scherm reageert de detector altijd met een sabotagesignaal.

  Detector testen
  Gedurende 15 minuten na het sluiten van het scherm indiceert de detector activering middels het signaallichtje. De centrale kan in de servicemodus het detectorsignaal controleren, inclusief het meten van de kwaliteit ervan.
  Slaapduur van de sensor kiezen
  5 minuten / 1 minuut

  Om de batterij te sparen gaat de detector 15 minuten na het sluiten van het scherm over in de spaarmodus. Als er beweging opgemerkt wordt, informeert die de centrale en de volgende 5 minuten reageert niet op beweging (sensor slaapt). Na verloop van deze periode wordt de sensor gewekt en gaat onafgebroken waken tot de volgende beweging in de ruimte, etc.
  De slaapduur van de sensor kan naar 1 minuut afgekort worden door de contactschakelaar van het scherm bij het aansluiten van de batterij ingedrukt te houden (als u de batterij aansluit zonder de contactschakelaar in te drukken, wordt de slaapduur op 5 minuten ingesteld).
  Batterij in de detector vervangen
  Het product controleert de stand van de batterij en zodra die begint leeg te lopen, informeert de gebruiker (eventueel ook de service). De detector blijft werken en indiceert bovendien de beweging met een korte flits van het signaallichtje. Wij adviseren de batterij binnen 2 weken te vervangen. De batterij wordt door de technicus in de servicemodus vervangen. Na het vervangen van de batterij heeft de sensor ca 60s nodig voor stabilisatie – het signaallichtje blijft aan. Na het doven van het lichtje de werking van de detector testen.
  Als er in de detector een zwakke batterij ingezet is, zal zijn signaallichtje ca 1 min. knipperen. Daarna zal de detector werken, maar zal een leeggelopen batterij melden
  Een opgebruikte batterij niet bij het huisafval doen, maar met chemisch afval verwijderen.
  Detector uit het systeem nemen
  Het systeem meldt een eventueel verlies van de detector. Als u de detector met opzet demonteert, moet u die ook in de centrale wissen.

  Detectiekarakteristiek

  Vanuit de fabriek is de detector van een 120°/12m lens voorzien. De ruimte wordt door 3 waaiers (gordijnvelden) gedekt – zie de volgende afbeelding.

   

  Karakteristiek kan gewijzigd worden door gebruik van een alternatieve lens:

  JS-7904 is voor lange gangen bestemd, het middelste gordijnveld reikt tot 20m
  JS-7906 heeft alleen het bovenste gordijnveld van 120°/12m en dekt niet de vloer (kan de beweging van kleine dieren over de vloer elimineren)
  JS-7901 maakt een verticaal gordijnveld – dekt niet het oppervlak, maar creëert een detectiewand (er kan een barrière bepaald worden, waar elke overschrijding van gemeld wordt)

  Opmerking: na vervanging van de lens controleren, of de detector de ruimte goed dekt (een verkeerd geïnstalleerde lens kan een detectiefout veroorzaken).

  Hulpingang voor draden
  Deze ingang kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een magnetische deur/raam detector. Activering (opengaan van de klemmen) heeft dezelfde uitwerking als de beweging voor de detector.
  De op de klemmen aangesloten leiding moet max. 3m lang zijn, aanbevolen is een afgeschermde kabel te gebruiken. Als de ingang niet gebruikt wordt, moeten de klemmen doorverbonden zijn.

   

  Technische parameters
  Voeding Lithium batterij type LS(T)14500 (3,6V AA / 2,4Ah)
  Typische levensduur batterij ca 3 jaar (sensor slaapt 5min.)
  Communicatieband 868,1 MHz, protocol Jablotron
  Communicatiebereik ca 300m (directe zichtbaarheid)
  Aanbevolen installatiehoogte 2,5 m boven de vloer
  Detectiehoek / lengte opname 120° / 12 m (met basislens)
  Omgeving conform EN 50131-1 II. binnen, algemeen
  Bereik werktemperaturen -10 t/m +40 °C
  Afmetingen, gewicht 110 x 60 x 55 mm, 100g
  Classificatie conform EN 50131-1, EN 50131-2-2,
  CSN EN 50131-5-3 graad 2
  Voldoet verder aan ETSI EN 300220, CSN EN 50130-4,
  EN 55022, EN 60950-1

  De detector is ontworpen en gefabriceerd in overeenstemming met de daarop toe te passen bepalingen: Regeringsbesluit nr. 426/2000 Sb., in de tekst van later afgekondigde voorschriften, mits gebruikt volgens de bestemming.

  Opmerking: Hoewel dit product geen schadelijke materialen bevat, niet in het huisafval deponeren, maar op de voor elektronische afval bestemde verzamelplaats afgeven.

  Contact

  Social media

  4.72Review LogoWij scoren een 4.72 op Trusted Shops

  Alarmsysteemexpert.nl

  Edisonweg 12
  4207 HG Gorinchem


  Nederland Bekijk op Google Maps

  [email protected]
  Kvk: 69433550

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking