Gratis verzending vanaf 99,-
Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
Showroom in Gorinchem
Offerte aanvragen
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Review Logo4.72 @ Trusted Shops
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Gratis verzending vanaf 99,-
  Ruim 20 jaar beveiligingsspecialist
  Showroom in Gorinchem

  JA-180PB

  Serviceuitleg voor JA-180PB

  Draadloze PIR en Glas Breuk gecombineerde detector

  Dit product is een onderdeel van het Jablotron 100 serie alarmsysteem. De sensor bevat twee onafhankelijke detectoren (het leert in op 2 adressen in de centrale). Voor detectie van beweging van de personen wordt een PIR-sensor gebruikt. Het breken van glazen vlakken die het onderdeel zijn van de bewaakte ruimte, wordt aan de hand van veranderingen in luchtdruk en karakteristieke geluiden van glasbreuk gedetecteerd. De detector is voor binnenshuis bestemd, communiceert via het draadloze en beveiligde Jablotron protocol en wordt vanuit een batterij gevoed.
   

  Installatie
  Dit product moet door een geschoolde technicus met geldend certificaat van de fabrikant geïnstalleerd worden. De detector kan op een wand of in een hoek van de kamer geïnstalleerd worden. In het zichtveld van de PIR sensor mogen geen voorwerpen zijn die snel van temperatuur veranderen (elektrische kachels, gastoestellen en derg.), geen voorwerpen met temperatuur die de menselijke lichaamstemperatuur benaderen en die bewegen (bijv. golvende gordijnen, warm gemaakt door een radiator of de zon) en geen huisdieren. Er wordt afgeraden de detector tegenover ramen of reflectoren te installeren.
  In de buurt van de glasbreukdetector moet geen monding van ventilatie zijn, geen ventilator of andere bronnen van luchtdrukveranderingen of intensieve geluiden. In de te bewaken ruimte moeten ook geen bronnen van vibratie of slagen/klappen zijn.
  Voor de detector mogen geen hindernissen zijn die het zicht ervan belemmeren en het mag niet geïnstalleerd zijn in de buurt van metalen voorwerpen (deze overschaduwen de radiocommunicatie).

  Opgelet: de meest voorkomende oorzaak van ongewenste activering van de detector is een verkeerd gekozen plaats. De detector mag niet ingeschakeld worden om te bewaken als er in de ruimte mensen of dieren in beweging zijn. Raak bij de montage de PIR sensor in de detector niet aan.
  1. Open het deksel van de detector (druk de klikklem in) en koppel de kabel van de dekselmodule los (glasbreukdetector)
  2. Neem de module van de PIR detector uit – wordt gehouden door de invalklem
  3. Druk de gaten door voor schroefjes in het kunststof achterwandje (minimaal één schroef moet in het segment voor detectie van het losrukken van de montage zich bevinden)
  4. Schroef het kunststof achterwandje vast, ca 2,5 m hoog van de vloer (verticaal, met de invalklem van het deksel omlaag)
  5. Zet de module van de PIR detector terug (met de sensor naar de invalklem van het deksel)
  6. Laat de batterij losgekoppeld en het deksel open. Ga door volgens de installatiehandleiding van de centrale (ontvanger). Basisstappen:
  a. Schakel de centrale in de service en schakel met de toets 1 de leermodus in
  b. Sluit op de PIR detector de batterij aan – daarmee gaat de PIR detector leren
  c. Sluit op de glasbreukdetector de batterij aan en daarna de kabel ervan op de plaat van de PIR detector – daarmee leert de detector op het volgende vrije adres (leer de glasbreukdetector pas nadat de PIR geleerd is)
  d. De leermodus met de # toets beëindigen

  Om aan de norm EN 50131-2-2 te voldoen moet de invalklem van het deksel door het meegeleverde schroefje geborgd zijn.
  Als u de detector in de ontvanger gaat leren nadat de batterijen al aangesloten waren, als eerst beide batterijen loskoppelen, dan het dekselcontact indrukken en loslaten (de restenergie wordt opgebruikt) en dan pas de leermodus uitvoeren.
  Na het aansluiten van de batterijen heeft de detector ca 2 minuten nodig voor stabilisatie. Gedurende deze periode blijft zijn signaallichtje permanent aan.

  Instelbare schakelaars van PIR module
  Schakelaar 1: bepaalt de graad van immuniteit tegen valse alarmen. Positie OFF combineert een goede immuniteit met snelle reactie. Positie ON verhoogt de immuniteit van de sensor ten koste van de snelheid (te gebruiken in problematische installaties).
  Let op: de meest voorkomende oorzaak van ongewenste activering is een verkeerde plaatsing van de detector.
  Schakelaar 2: DEL/INS bepaalt of de detector op de toegangsweg naar het huis ligt en verschaft een uitloop- en inloopvertraging = positie OFF. In de ON positie roept de detector een onmiddellijke reactie op van de gewapende centrale. De schakelaar is alleen van betekenis bij gebruik met de Jablotron-centrale met ingestelde reactie natuurlijk. Als er in de centrale van de detector een andere reactie is ingesteld, of u gebruikt de detector met een JA-182N of JA-180N ontvanger, heeft de schakelaar geen betekenis.

  Op het openen van het deksel reageert de detector altijd met een sabotagesignaal.

  Instelbare schakelaars van de glasbreukmodule
  Schakelaar 1: bepaalt, wat in de testmodus door het signaallicht en het systeem zal worden weergeven – de beweging of het breken van glas (zie Detector testen). De schakelaar beïnvloedt het gedrag van de detector alleen 15min. na het sluiten van het deksel ervan.
  Opmerking: hoewel beide detectoren in een behuizing zitten, werken die onafhankelijk. Elk is geleerd voor zijn eigen adres en voor elk kan zijn eigen reactie worden ingesteld (door schakelaars of instelling van de centrale)
  Schakelaar 2 bepaalt de manier van de reactie op activering van de glasbreukdetector. In de OFF positie verschaft het systeem een inloop- en uitloopvertraging (vertraagde reactie wordt aanbevolen indien de detector in de buurt van de ingangsdeur is geïnstalleerd). In de ON positie roept de detectoractivering een onmiddellijk alarm op.
  De schakelaar is alleen van betekenis bij gebruik met de Jablotron-centrale met ingestelde reactie NATUR. Als er in de centrale van de detector een andere reactie is ingesteld, of u gebruikt de detector met een JA-182N of JA-180N ontvanger, heeft de schakelaar geen betekenis.

  Detector testen
  Gedurende 15 minuten na het sluiten van het deksel indiceert het signaallicht activering van de detector die door de PIR / GBS schakelaar is gekozen. De centrale maakt het mogelijk om in de servicemodus signalen van detectoren te controleren, inclusief de meting van de kwaliteit ervan.

  Schakelaar 1
  - in de ON positie indiceert een korte flits van het signaallichtje de luchtdrukverandering (klap tegen het glas), een lange flits het alarm door breken van het glas (overdracht naar de centrale).

  - in de OFF positie indiceert een korte flits van het signaallichtje een opgemerkte beweging (begin van analyse), een lange flits het alarm (een lange flits wordt ook geïndiceerd als het glas gebroken werd).
  Glasbreukdetector testen en instellen:
  • Sla met een geschikt gereedschap of met de hand in een beschermende handschoen achter elkaar tegen alle glazen vlakken in de te bewaken ruimte (zodat het glas merkbaar wordt vervormd, maar niet breekt)
  • Na glasvervorming (drukverandering in de kamer) moet de detector met een korte flits van het lichtje reageren (schakelaar moet in de GBS positie zijn).
  • Gevoeligheid voor drukveranderingen kan worden ingesteld door de trimmer op de module in het deksel (met de klok mee wordt de gevoeligheid hoger – een overbodig hoge gevoeligheid verkort de levensduur van de batterijen).
  • De complexe werking van de detector kan door de GBT-212 tester gecontroleerd worden. Deze genereert na een klap tegen het glas het geluid van brekend glas.
  • Als er in de bewaakte ruimte een automatisch toestel is dat geluid afgeeft (airco, verwarming, fax, koelaggregaten etc.) controleer of de glasbreukdetector door deze activiteit niet geactiveerd wordt.

  Detectiekarakteristiek PIR sensor

  Vanuit de fabriek is de detector van een 120°/12m lens voorzien. De ruimte wordt door 3 waaiers (gordijnvelden) bewaakt – zie de volgende afbeelding.
   

  Karakteristiek van de basislens van de detector

  Karakteristiek kan gewijzigd worden door gebruik van een alternatieve lens:
   

  JS-7904 is voor lange gangen bestemd, het middelste gordijnveld reikt tot 20m
  JS-7906 heeft alleen het bovenste gordijnveld van 120°/12m en dekt niet de vloer (kan de beweging van kleine dieren over de vloer elimineren)
  JS-7901 maakt een verticaal gordijnveld – dekt niet het oppervlak, maar creëert een detectiewand (er kan een barrière bepaald worden, waar elke overschrijding van gemeld wordt)

  Opmerking: na vervanging van de lens controleren, of de detector de ruimte goed dekt (een verkeerd geïnstalleerde lens kan een detectiefout veroorzaken).

  Slaapperiode van 5 minuten / 1 minuut voor de PIR sensor kiezen
  15 minuten na het sluiten van het deksel gaat de PIR sensor over in de modus van energiebesparing. Als die een beweging opmerkt, informeert de centrale en de volgende 5 minuten reageert op de beweging niet (sensor slaapt). Na verloop van deze periode wordt de sensor wakker en bewaakt onafgebroken tot de volgende beweging in de ruimte, etc.
  De slaapperiode van de sensor kan naar 1 minuut afgekort worden door de contactschakelaar van het deksel in te drukken bij het aansluiten van de batterij van de PIR detector (als u de batterij zonder het indrukken van de dekselschakelaar aansluit, wordt de slaapperiode op 5 minuten ingesteld).
  De glasbreukdetector is te allen tijde klaar alarm te melden.

  Hulpingang voor draden
  De ingang kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de magnetische deur-/raamdetector. De activering (opengaan van de klemmen) heeft zelfde uitwerking als de beweging voor de detector.
  De op de klemmen aangesloten leiding mag maximaal 3m lang zijn, aanbevolen is een afgeschermde kabel te gebruiken.
  Als de ingang niet gebruikt wordt, moeten de klemmen doorverbonden zijn.
   

  Detectiekarakteristiek van de glasbreukdetector
  De glasbreukdetector heeft bijna kogelvormige detectiekarakteristiek. Zo is die in staat om het breken van glas tot 9 m te detecteren, zie de volgende afbeelding (het glasoppervlak moet minimaal 60 x 60cm zijn – voor kleinere ramen zal de detectieafstand korter zijn). De voorwaarde voor goede werking is dat het glasoppervlak de mantel vormt van de afgesloten ruimte, waarin de detector geïnstalleerd is. De detector reageert op het breken van alle typen glas, inclusief het glas voorzien van een laminaatfolie.
  Let op: de detector is niet in staat feilloos het insnijden van een opening in het glas door een glassnijder te detecteren. Daarom wordt aanbevolen de waardevolle voorwerpen direct achter het glas met een bewegingsdetector te laten bewaken.
   

  Bereikkarakteristiek van de detector – van boven of zijkant gezien

  Batterijen in de detector vervangen
  Het product bevat 2 batterijen en controleert doorlopend de status ervan. Als die zwakker worden, wordt de gebruiker geïnformeerd (eventueel ook de servicetechnicus). De detector blijft werken en indiceert bovendien beweging door een korte flits van het signaallichtje. Wij adviseren beide batterijen binnen 2 weken na de melding te vervangen. De batterijen worden door een technicus in de servicemodus vervangen. Nadat de batterijen vervangen zijn, heeft de sensor ca 2 minuten nodig voor stabilisatie – zijn lichtje blijft branden. Test na de vervanging van batterijen de werking van beide sensors (u kiest door de PIR / GBS schakelaar welke detector door het signaallichtje gedurende 15 min. na het sluiten van het deksel wordt weergegeven).
  Als er in de detector een zwakke batterij ingezet is, zal zijn signaallichtje ca 1 min. knipperen. Daarna zal de detector werken, maar zal een leeggelopen batterij melden.
  Een opgebruikte batterij niet bij het huisafval doen, maar met chemisch afval verwijderen.

  Detector uit het systeem halen
  Het systeem meldt een eventueel verlies van de detector. Daarom als u een detector met opzet demonteert, moet deze van beide respectievelijke adressen in de centrale gewist worden.

  Technische parameters

  Voeding PIR-deel lithium batterij type LS(T)14500 (3,6 V AA / 2,4Ah)
  Voeding GBS-deel lithium batterij type LS(T)14250 (3,6 V ½ AA / 1,2Ah)
  Typische levensduur batterij ca 3 jaar (PIR sensor slaapt 5min.)
  Communicatieband 868.1 MHz, protocol Jablotron
  Communicatiebereik ca 300m (directe zichtbaarheid)
  Aanbevolen installatiehoogte 2,5 m boven de vloer
  Detectiehoek / detectiedekking PIR sensor 120° / 12 m (met basislens)
  Detectieafstand glasbreuk: 9m (glas min. 60 x 60cm)
  Omgeving conform CSN EN 50131-1 II. binnen, algemeen
  Bereik werktemperaturen -10 t/m +40 °C
  Afmetingen, gewicht 110 x 60 x 55 mm, 120 g
  Classificatie cf. CSN EN 50131-1, CSN EN 50131-2-2, CSN EN 50131-5-3
  graad 2
  Voldoet aan CSN ETSI EN 300220, CSN EN 50130-4, CSN EN 55022,
  CSN EN 60950-1
  Voorwaarden voor exploitatie CTÚ VO-R/10/06.2009-9

  De detector is ontworpen en gefabriceerd in overeenstemming met de daarop toe te passen bepalingen: Regeringsbesluit nr. 426/2000 Sb., mits gebruikt volgens de bestemming. Originele verklaring van overeenstemming is op www.jablotron.cz in de sectie advisering (support) te vinden.

  Opmerking: Hoewel dit product geen schadelijke materialen bevat, niet in het huisafval deponeren, maar op de voor elektronische afval bestemde verzamelplaats afgeven. 

  Contact

  Social media

  4.72Review LogoWij scoren een 4.72 op Trusted Shops

  Alarmsysteemexpert.nl

  Edisonweg 12
  4207 HG Gorinchem


  Nederland Bekijk op Google Maps

  [email protected]
  Kvk: 69433550

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking